Seguidors

dilluns, 16 d’abril del 2018

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE LA VALL
Verges - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Església i rectoria.

Just davant l'església antigament hi havia el cementiri.



Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle IX-XI
Descripció:
L'església de Sant Pere de la Vall és part d'un conjunt arquitectònic unitari, constituït, a més, per dues masies que conformen el petit nucli de la Vall.

És una construcció molt senzilla de planta rectangular, d'una nau amb absis semicircular i coberta de volta de canó. A l'interior, els murs de la nau mostren unes arcades cegues de reforç que possiblement són un afegit posterior. Presenta, a la façana principal, la porta d'accés actual d'arc de mig punt, amb dovelles de pedres ben tallada i guardapols superior. L'obra és de pedra, i va ser bastida amb diversos tipus d'aparells; la part central de la façana té pedres regulars disposades en filades de dimensions diferents. En els extrems dels murs laterals hi ha contraforts.
 

Notícies històriques:

El lloc de la Vall pertanyia a la baronia de Verges i fou venuda l'any 1399 pel compte Joan d'Empúries al seu germà Pere. En el testament d'aquest darrer, l'any 1401, apareix citada l'església.

Sant Pere de la Vall és una església romànica de tipologia rural. Data dels segle XI, amb remodelacions posteriors. Hom creu que antigament era la parròquia del terme de Verges. Als murs interiors hi ha decoració pictòrica, del segle XIX.

Al catàleg de Normes Subsidiàries de Planejament de l'Ajuntament de Verges i a les pàgines 9 i 10 diu:

Petita esglésiola de caire rural d’una nau, absis semi-circular, volta de canó i portalada adovellada posterior a la resta del monument. Decoració amb cornisa incurvada i finestra rectangular al frontis. Presenta a l’interior decoració pictórica del segle XIX.



Enllaços amb informació i descripció:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada