Seguidors

diumenge, 8 d’abril del 2018

 EL PLA 
Carrer de l'Abat Deàs,17 - Sant Pol de Mar - El Maresme

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Els números 17 i 25 del carrer Abat Deàs, coneguts com El Pla i Ca l'Adroher, es construïren per a les famílies que arribaren de fer les Amèriques, entre el 1870 i el 1880. Son edificis d'estil neoclàssic, que contrasta amb l'excés decoratiu de l'estil barroc precedent, i amb aparença solemne. Es tracta de cases entre mitgeres, orientades a ma, amb jardins particulars tancats amb reixes a l'altra vorera.
Aquests jardins eren popularment coneguts com a "els horts", característics del Maresme, que tenien funció d'evitar la construcció de nous edificis davant de les cases perquè no els tapessin la vista de mar. La vegetació d'aquests jardins acostumava a combinar plantes autòctones amb plantes que recordaven asl propietaris la seva estada a les colònies, com son les palmeres.

Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX
Descripció:
Casa i jardí de finals de segle XIX (1870-1880) que forma part d'un dels conjunts romàntics més destacats de Sant Pol. Situada en un punt elevat de la vila, a un carrer d'una sola façana de cases nobles amb jardí davanter i orientades cap al mar. Can Sauleda és una casa mitjanera amb eixida posterior, de planta baixa i dos pisos i coberta plana de rajola. La façana principal s'organitza segons la moda, aleshores vigent, dels manuals neoclàssics. Les proporcions humanitzades de les obertures, la utilització de la llinda recta, la organització dels tres balcons centrals d'una obertura emmarcades amb un frontó, la moderada ornamentació a base d'esgrafiats de motius florals i la col·locació d'una font recoberta de rajola vidriada i amb una figura central de terrissa que representa un jove pescador amb una tortuga a la mà.

Foto publicada a invarquit.cultura.gencat.cat
Foto publicada a invarquit.cultura.gencat.cat






Enllaç amb informació i descripció:

que a la pàgina 37 diu:

Característiques:
Casa entre mitgeres de planta baixa i dos plantes pis, amb jardí posterior i coberta plana. La façana és estucada amb frisos i llindes policromats, amb imitació de carreus a la planta baixa i llisa a les plantes superiors. El recercat de la porta principal és de pedra natural original, i la porta i el cancell són de fusta massissa tallada. Les persianes són de llibret. Les obertures són de llinda recta, i té els balcons emmarcats per un frontó i balustrada de pedra artificial al terrat. Les baranes i reixes són de ferro forjat. Davant de la casa hi ha els Jardins del Pla, d’aire colonial.


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada