Seguidors

dilluns, 16 d’abril del 2018

CA L'ALBERT o CA LA VÍCTOR CATALÀ o CAN PUNTON
Verges - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




En aquesta casa va néixer el diputat Lluís Albert i Paradeda (Verges 1843 - l'Escala 1890), cabdill a Verges de l'alçament federal del 5-IX-1869 - (el correcte es 5-X-1869), i pare de l'escriptora escalenca "Víctor Català"- (Caterina Albert i Paradís l'Escala 11-9-1869 - 27-1-1966).
L'ajuntament, en constància de la donació feta pels seus nets a la nostra vila.

Lluís Albert i Paradeda casat amb Dolors Paradís Farrès va ser un polític federal, va estar exiliat, alcalde de l'Escala i diputat.

Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX
Descripció:
Edifici de grans dimensions, situat a l'angle format pel carrer Canonge Iglesias i la Placeta, dins del nucli medieval de Verges. Té planta baixa i tres pisos. La composició de la façana principal és simètrica; hi ha tres obertures a cada pis, decreixents en alçada, totes elles d'arc rebaixat i emmarcades en pedra. Les obertures dels pisos primer i segon són balcons, amb barana senzilla de ferro i peanya de volada també decreixent en alçada. Als angles de les façanes hi ha carreus de pedra regulars i ben treballats. La façana que dóna a la Placeta presenta obertures de distribució irregular. L'edifici es corona amb ràfec i coberta de teula a dues vessants. 
Notícies històriques:
Ca l'Albert va ser construïda l'any 1808, d'acord amb la inscripció que apareix en un pedra de l'angle de la façana. El seu propietari era Francesc Albert i Ostench. En aquesta casa va néixer el diputat Lluís Albert, cabdill a Verges de l'alçament federal del 05/09/1869 i pare de l'escriptora escalenca Víctor Català, segons consta en una placa col·locada a la façana el desembre del 1985, amb motiu de la donació del casal feta al municipi pels seus néts.

Enllaç amb informació i descripció:
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=verges&page=3&pos=27

que diu:
Època: segle XIX - 1808
Estil: neoclàssic
Descripció: Edifici de grans dimensions situat a l'angle format pel carrer Canonge Iglesias i la Placeta, dins del nucli medieval de Verges. 
Casa de planta baixa i tres pisos que presenta una composició simètrica a la façana principal. Tres obertures a cada pis, decreixents en alçada, totes d'arc rebaixat i emmarcades en pedra. Les obertures dels pisos primer i segon són balcons amb barana senzilla de ferro i peanya de volada també decreixent en alçada. La façana que dóna a la Placeta presenta obertures de distribució irregular. A l'angle de les façanes l'aparell és de carreus regulars i ben treballats. L'edifici es corona amb ràfec i coberta de teula a dues vessants. 
Construcció típica de principis del XIX amb façana d'estil neoclàssic i decoració interior d'estil pompeià. Seguint la tipologia de casa recolzada sobre la muralla per l'ala sud s'hi adossa una eixida-pati-porxo que dóna al rec del molí.
A l'interior cal destacar les voltes (de creueria, canó, etc.) i cúpules (estrellada, semiesfèrica, etc.). igualment cal ressenyar, les decoracions pictòriques de la planta principal, amb curiosos "trompe oeil".
Cronologia: Segons consta a la façana fou construïda l'any 1808. Fou feta construïr per Francesc Albert i Ostench, pare del diputat Lluís Albert i avi de l'escriptora Caterina Albert (coneguda com Víctor Català). Aquesta casa fou donada per la família al municipi l'any 1985.

Enllaços amb informació:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada