Seguidors

dilluns, 1 de gener del 2018

CAN BALDIRET o també La Torre - Bordils

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



























Enllaç amb informació,descripció i fotografies:
que diu:
Èpoques: segles XVI-XVII
Descripció: Conjunt rural format per un antic mas, una capella i un edifici destinat a magatzem i paller. La paret de tanca amb merlets que envolta les edificacions contribueix a crear en el seu interior un espai unitari prou remarcable. El mas és de planta irregular degut a algunes ampliacions posteriors que s'hi ha fet. Inicialment hauria estat estructurat en tres crugies, i desenvolupat en planta baixa, pis i golfes, que ocupen la part central de la coberta. Són molt remarcables les obertures gòtiques i renaixentistes existents al primer pis i la porta dovellada d'accés, sobre la qual hi ha una finestra gòtica geminada d'arquets trilobats.
A la façana sud hi ha un rellotge de sol pintat amb data de 1839.
Les finestres están situades a la façana sud del primer pis. Una, actualment convertida en porta que comunica amb una terrassa, és gòtica amb arc conopial i arquets. La resta són renaixentistes amb guardapols i suport esculpits en forma de petxines i àngels d'expressió goticitzant, una d'elles també és transformada en porta. Els ampits de les dues finestres són fets amb carreus ui acabats amb trencaaigües motllurat, també de pedra.
A la llinda de la finestra amb petxina hi ha la data de 1629.
La capella es un edifici de nau única, planta rectangular i absis semicircular. Parets morterades amb carreus a les cantonades i acabades exteriorment amb arrebossat. La coberta és a dues vessants i està sostinguda per cairats i formada per llates, rajoles i teula àrab. Al principi de l'absis hi ha un cavall de fusta que sosté els cairats. La porta principal és emmarcada per carreus i llinda motllurats. A la banda esquerra de la porta hi ha un buidat a la pedra que serveix com a pica d'aigua.
A la llinda de la porta hi ha la data de 1669. 
A l'interior es conserva la tomba d'un militar francès que hauria mort en alguna de les últimes campanyes de l'exèrcit francès.
El porxo es un edifici de planta rectangular format per dos cossos que es comuniquen a través d'una porta. El primer cos presenta un gran arc de mig punt construït amb rajols a plec de llibre i carreus ben tallats en els arrencaments. La coberta és feta a dues vessants amb cairats d'una sola tirada i perpendiculars a la façana principal, llates i teula àrab. Les parets són de maçoneria amb carreus a les cantonades. 











Altres enllaços amb informaciö












































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada