Seguidors

diumenge, 13 d’agost del 2017

LA FONT DEL FERRO - GIRONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



















La Font del Ferro és un lloc de trobada i de festa per als veïns de la Vall de Sant Daniel des de que es va eradicar la pesta negra a les comarques gironines.
La pesta negra va arribar al segle XIV. Com a remei i prevenció de la malaltia, els ve<íns de la Vall de Sant Daniel van col·locar feixos de boix a les portes de casa seva per a purificar l’aire i quan va desaparèixer aquest mal van fer una processó fins a la Font del Ferro, om van cremar el boix.
Actualment cada any s’hi organitza una feixina coincidint amb l’últim dia de la festa major de la Vall de Sant Daniel per recordar aquell esdeveniment.
La font conserva encara tota l’estructura de la primera Font d’aigua ferruginosa a peu de l’antic llit del torrent Estela. Per protegir-la es va desviar el torrent per sota el pont d’accés. La font actual es de 1980. L’aigua que brolla en accionar l’interruptor procedeix d’un pou de l’antiga fàbrica Saguer, que havia comercialitzat l’aigua carbónica amb el nom de Vall de Sant Daniel.

Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Èpoques: Segles XIX Mitjan - XX
Paratge natural formant una plaça on al fons se situa la font.
S'hi accedeix a través d'un pont que travessa una riera i d'una portalada de pedra i obra vista (arc rebaixat). La font està per sota del nivell general. Té bancs al voltant, adossats al muret de conteniment de la font. Aquesta es tracta d'un pou amb una llinda amb la inscripció: MANSO PI / AIGUA FERRUGINOSA / 1862.
Al costat hi ha el broc de la font. El pou és tancat per nua reixa. Actualment no raja.
L'espai està arranjat amb taules i bancs per a berenar, més actuals.
Notícies històriques:
Al 1980 s'arreglà el lloc i s'obrí un nou brollador.
Antigament s'havia construït el pont d'accés per evitar els aiguats del torrent Estela.

Altre enllaç amb informació i descripció:
que diu:
La Font del Ferro és una deu d’aigua ferruginosa, tal com indica l’inscripció de l’antiga ubicació de la font: “Manso Pi. Agua Ferruginosa. 1862” a peu de l’antic llit del torrent Estela. La situación de la font va obligar a desviar el torrent i ara passa per sota del pont d’accés al recinte. Utillada amb diverses barbacoas fixes, els excursionistes poden preparar-s’hi els àpats utilitzant aquestes instal·lacions i les taules i bancs que hi han disposats, després de la restauració de l’indret efectuada l’any 1980.
La font actual procedeix d’aquesta intervenció; un interruptor elèctric fa bombar aigua d’un pou de l’antiga fàbrica Saguer, que havia comercialitzat l’aigua carbónica i, la seva construcció, havia fet desaparèixer una altre font d’aigües ferruginoses: la font d’en Miralles.

Altre enllaç amb informació i descrició:




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada