Seguidors

dimarts, 18 d’abril del 2017

Monument a Lluís Companys i Jover al Coll de la Manrella - Agullana

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Informació i descripció a:
que diu textualment:
Autor del monument l'arquitecte Santiago Boix i Folguer nascut l'any 1979 i el picapedrer Lamas.
Monument situal a un quilòmetre del poble, al Coll de la Manrella. Ès un monument en pedra, grans blocs ben escairats, aixecat al cap de munt d'un pujol. Està format per un esclalinata coronada per una paret en forma piramidal. En aquest mur, el joc entre els carreus llisos i encoixinats formen una creu.

que diu textualment:
Monument construït per la Comissió d'Actes en Memòria de l'expresident Companys, per recordar el pas del president el gener de l'any 1939 cap a l'exili. Va ser inaugurat l'any 1981, al Coll de la Manrella, just a la línia froterera amb França. Cada any, el 15 d'octubre, data en què fou afusellat Lluís Companys a Montjuïc l'any 1940, s'hi celebra un acte d'homenatge.

que diu textualment:
Aquest coll uneix les comarques de l'Alt Empordà i el Vallespir. És a quatre 4 quilòmetres de la Vajol i a 1 de les Illes. A tocas del coll, hi ha el monument, un mur de paret amb blocs granítics en forma esgraonada, inaugurat l'octubre de 1981 en homenatge al president Lluís Companys, en motiu del seu afusellament al castell de Montjuïc el 15 d'octubre de 1940 en mans de l'exèrcit espanyol, i de tots els exiliats per haver defensat les llibertats nacionals. Companys, com recorda una placa, el 5 de febrer de 1939, va passar per aquest coll cap a l'exili juntament amb els presidents Aguirre i Azaña i el primer ministre Negrín. Qui posiblement també hi passà fou Carles Pi i Sunyer, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ha prop hi ha la fita fronterera número 559.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada